Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0

     Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay) Romanının Özeti ve Karakterleri

     Kitapta Osmanlı saltanatının son zamanlarında Türkiye Cumhuriyetinin ilk günlerine kadar ki bir zaman dilimi anlatılmaktadır. Yazar bir görev sebebiyle Cemal Paşa’nın karargahına yani Zeytindağı’na gitmiştir. Burada yaşamış olduğu olayları ve hatıralarını bulunduğu tarihin önemli olaylarını da içine alacak şekilde anlatmıştır.

 

     Romanın Özeti:

     Zeytindağı, genel olarak 4’ncü karargahın yer aldığı Kudüs’e yakın bir yerde olan dağın isminden dolayı gelmektedir. Birinci dünya savaşı patlak verdiği sıralarda Falih Rıfkı yedek subay olarak orduya alınacaktır ve Cemal Paşa’nın karargahına tayin edilmiştir. Cemal Paşa ile gözlenen ilişkiler burada meydana gelmeye başlayacaktır.

     Kitabın ilk kısımlarına bakılacak olduğu İttihat ve Terakki konusunda söz edilmiştir. İttihat ve Terakki iç kısmında Cemal Paşa, Talat Paşa ve Enver Paşa en önemli simalar arasında yer almaktadır. Cemal Paşa yenilikçi özelliği ile öne çıkıyor. Enver ve Talat Paşa’lar bu anlarda muhafazakar bir kişilik sergilemesi ile öne çıkıyor. Enver Paşa’nın Turancılık alanında fikirler meydana gelir. Falih Rıfkı, Enver Paşa meydana gelen fikirleri benimsenir. Cemal Paşa ile beraber Kudüs sınırlarında Zeytindağı sınırlarında Ermeni toplumuna karşı yeni yerler verilmesi ve İngilizlere karşı kuvvetlenme düşüncelerine girmişlerdir. Cemal Para aracılığı ile Falih Rıfkı oldukça yenilikçi kanatlarda pozisyon almayı başararak yeni devlet nizamlarının şekillenmesi konusunda önemli bir yere sahip olacaktır. Ortadoğu coğrafya alanlarında yeniden iskan edilmesi ile beraber savaş imkansız bir hal almıştır.

     Savaşların hemen ardından Osmanlı devleti yıkılmış ve devlet topraklarında meydana gelen kayıplardan dolayı siyasi, iktidari ve iktisadi varlıkların kayıp edilmesi meydana gelmiştir. Yeni kurulan devletler ile beraber cumhuriyetin inkılaplarının gerçekleşmesi alanlarında saltanatların kaldırılmasından cumhuriyetin ilan edilmesine kadar birçok alanda modern adımlar atılması ön plana çıkmıştır.

     Cumhuriyet ilan edilmesi ardından muasır medeniyetler karşısında adımların atılmasında Mustafa Kemal’in çok büyük önderlikleri yer almıştır. Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk İlkeleri karşısında laik, sosyal ve hukuk devleti şekilde yoluna devam etmesine olanak sunması ile meydan gelmiştir.

 

        Karakterler:

  • Falih Rıfkı: Hem kitabın yazarı hem de kendi hayatından alıntılar yapılan kişidir. Genel olarak yedek subay olarak orduda öne çıkıyor. Genç ve İttihatçı bir kişiliğe sahip olmasıyla öne çıkarken Enver, Talat ve Cemal Paşaları tanıdığı için İttihat ve Terakki hakkında farklı fikirleri meydana gelmeye başlar.

  • Diğer şahıslar: Mustafa Kemal, Enver Paşa, Talat Paşa, Cemal Paşa olarak öne çıkıyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)