Gurbet Kuşları (Orhan Kemal) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Gurbet Kuşları (Orhan Kemal) Romanının Özeti ve Karakterleri

    Gurbet Kuşları (Orhan Kemal) Romanının Özeti ve Karakterleri

     İflahsızın Memed’in İstanbul’a gurbete çıkması, yaşadığı sıkıntılar ve Ayşe ile olan evliliği romanın konusudur.

 

      Romanın Özeti:

      Sivaslı İflahsızın Memed, İstanbul’a iş bulmaya gelen fakir bir köylüdür. İstanbul’da Gafur adlı tanıdığı vardır ama o Memed ile çok ilgilenmez. Hacı Emmi’nin yardımıyla kalacak yer ayarlayan İflahsızın Memed, Balıkpazarı’nın yıkımında çalışmaya başlar. Bu işteyken arkadaşı Recep’ten duvar ustalığı ve okuma yazmayı öğrenir. Gafur ise milyoner Hüseyin Korkmaz’ın köşkünde yatar kalkar. Gafur bu köşkte kalan Ayşe’ye sarkıntılık etmektedir. Memed ise Ayşe’den hoşlanır ve sonra da onunla evlenir.

      Köşkte Gafur’un yerini alan Memed, ailesini de buraya getirir. Ayşe yüzünden babasıyla arası açılan Memed, köşkten ayrılır ve başka yerde çalışmaya başlar. Ayşe de bir fabrikada işe girer. Biriktirdikleri parayla gecekondu yapmaya çalışırlar ama belediye yaptırmaz ve yaptıkları yeri de yıkar. Gafur bu olay üzerine sinsice gülümser. Ayşe ise kocasını onun karşısında dik tutmak için çabalar.

 

        Karakterler:

  • İflahsızın Memed: Romanın ana karakteridir. Çalışkan bir köylüdür. Gurbete gelir ve tutunmaya çalışır. Kısmen olsa da Ayşe ile evlenerek bunu başarır. Ayşe: İflahsızın Memed ile evlenen kadındır. Kocasına sahip çıkan iyi bir kadındır.

  • Gafur: Çıkarları doğrultusunda her şeyi yapabilecek bencil bir adamdır. Olaylara karışır, adam yaralar. Ayşe nedeniyle İflahsızın Memed’e diş biler.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)