Cemo (Kemal Bilbaşar) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Cemo (Kemal Bilbaşar) Romanının Özeti ve Karakterleri

       Cemo (Kemal Bilbaşar) Romanının Özeti ve Karakterleri

        Cano ile kızı Cemo’nun yaşam öyküsü ve Memo’nun Cemo uğruna Sorikoğlu ile girdiği mücadele eserin konusunu oluşturur.

 

        Romanın Özeti:

        Cano bir beyin yanında çalışmaktadır. Bey’in güvenini kazanmıştır. Bey başka bir Bey’in kızı olan Kevi’ye aşık olur. Ancak Kevi evlenmek üzeredir. Bey Cano’ya emir vererek düğün gecesi Kevi’yi kaçırtır. Dağlara çıkan Cano ise kaçırdığı Kevi’ye gönlünü kaptırır. Onla birlik olup izlerini kaybettirir.

        Cano’nun Kevi’den Cemo adlı bir kızı olur. Kevi ikinci çocuğunu dünyaya getirirken doğumda ölür. Cano kızıyla yapayalnız kalır. Cemo büyüdükçe güzelleşmektedir. Güzelliği dillere destan olur. Sorikoğlu adlı zengin ama ahlaksız bir ağa da Cemo’ya musallat olur. Ama Cano’nun gönlünü yapamaz. Memo ise bir iş sırasında Cemo’yu görmüştür. Birbirlerini severler ve evlenirler. Sorikoğlu ise Cemo’nun babasına eziyet etmeye başlar.

       Memo’nun tüm engellemelerine rağmen Sorikoğlu Cemo’dan dolayı onlara yapmadığını bırakmaz. Memo ayrıca eski sevdiği olan Bey kızı Senem’i kuma alır ve oymağın başına geçer. Sorikoğlu hamile olan Cemo’nun karnına vurarak çocuğunu düşürür. Memo Cemo’yu evinde tutsak eden Sorikoğlu’nu öldürür ve kayınpederi Cano, karısı Cemo ile bey olduğu Dersim’e doğru gider.

 

        Karakterler:

  • Cemo: Doğu Anadolu’da yaşayan bir zaza kızıdır. Annesi küçükken öldüğü için babası yetiştirmiştir. Yabani şartlar ve doğa içinde babasının verdiği eğitim onun çelik gibi kuvvetli ve cesur olmasını sağlamıştır. Aynı zamanda çok güzel bir kızdır.

  • Cano: Cemo’nun babasıdır. Şeyh Sait isyanını bastırmada etkin bir rol oynayan, cesur, kuvvetli, sözü geçen bir köylüdür.

  • Kevi: Bir bey kızıdır. Cano’nun karısı olur. Fakat İkinci çocuğunu dünyaya getirirken ölür.

  • Memo: Cemo’nun kocasıdır. Çancılık yapan bir halk âşığıdır. Çok cesur, güçlü bir kişidir.

  • Sorikoğlu: Şeyh Sait’in yandaşlarından birinin oğludur. Kötü, ahlaksız, zengin ağaları temsil eder.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)