Jön Türk (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Jön Türk (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

       Jön Türk (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

        Aşk öyküsü içerisinde siyasal olaylara da değinen bir yapısının olması nedeniyle önemli bir romandır.

 

        Romanın Özeti:

        Ahmet Mithat Efendi’nin son romanı Jön Türk’te (1908) üç farklı aile vardır:

        Birinci aile yetim Ahdiye ve annesi Dilşinas Hanım’dan oluşur. Ahdiye ile Dilşinas Hanım, Dilşinas Hanım’ın merhum eşi Gazanfer Bey’den kalma konağın selamlık kısmında yaşar.

        İkinci aile Nurullah’ın ailesidir. Annesi vefat eden Nurullah, babası Kâşif Efendi ve evde annesi konumunda olan ablası Zeliha Hanım ile beraber yaşarlar.

        Üçüncü aile ise Ceylan’ın ailesidir. Ceylan, alafranga düşkünü annesi Sezaidil Hanım ve babası Kazım Bey ile haremlik-selamlık olmayan bir evde yaşar. Evde gayrimüslim aşçı ve hizmetliler vardır. İçkiye ve eğlenceye meraklı olan baba Kazım Bey, rakkase olan eşini haremden seçer. Nurullah, Ahdiye’ye âşıktır. Söz kesilir ve düğün tarihi belirlenir. Düğün günü Ceylan’ın iftirası yüzünden Nurullah tutuklanır. Ceylan da Nurullah’a âşıktır ve Nurullah’ı sarhoş ettiği bir gece, ondan hamile kalmıştır. Oğlu Ziyaullah’ı annesi ile bir gayrimüslim köyünde gizlice doğurur. Ceylan, Nurullah ile Ahdiye’nin nikâhını duyunca babası Kâzım Bey’in yasak kitap ve dergilerini Nurullah’ın odasına gizlice koyar ve düğün günü polislere Nurullah’ı ihbar eder. Nurullah düğün günü Jön Türk olduğu iddia edilerek tutuklanır. Üç ay hapiste kaldıktan sonra Akka’ya sürgün edilir. Nurullah, Akka’da bir süre kaldıktan sonra firar eder ve İskenderiye’ye yerleşir. Orada avukatlığa başlayan Nurullah, önce kendi ailesini ardından da Ahdiye ve Dilşinas’ı buraya getirir. İstanbul’da ise babası Kazım Bey’in jurnalci olduğu ve kızı Ceylan’ın da gayrı meşru çocuk doğurduğu ortaya çıkınca, Ceylan ve ailesi herkes tarafından dışlanır. Ceylan, cinnet getirip kendini yakarak intihar eder.

 

        Karakterler:

  • Nurullah: Romanın ana şahsıdır. Batı kaynaklı olan ve düşünce yapımıza uygun olmayan yaşantıyı reddeden bir tiptir, ideal bir tiptir. Ceylan’ın oyununa gelmez ve mutlu bir aile peşinde koşar.

  • Ceylan: Her tür entrikayı tasarlayan alafranga bir tiptir. Başkalarının hayatını da karartmaya çalıştığı gibi, kendisi ihtiraslarının kurbanı olmuş ve intihar etmiştir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)