Dürdane Hanım (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Dürdane Hanım (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

       Dürdane Hanım (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

        Abartılı bir anlatımla kaleme alınmıştır. Aşk , intikam , suç , macera , ceza , adalet gibi konular üzerine yapılmış sürükleyici bir kurgudur.

 

        Romanın Özeti:

        29 yaşlarında olan dul Ulviye Hanım Mısır’dan gelip İstanbul’da ki yalısında yaşlı annesi, hizmetlileri ve uşakları ile birlikte yaşamaktadır. Yalısının bir tarafı deniz diğer üç tarafı bahçedir. Yalısının bahçe komşusu Dürdane’dir. İki yalı arasında herhangi bir tanışıklık yoktur. Meraklı ve maceracı olan Ulviye Hanım, Dürdane’nin hayatını merak eder ve gizli saklı bir işler yaptığını düşünmektedir. Normalde de kimsenin haberi olmadan erkek kılığına adına Acem Ali Bey diyen Ulviye Hanım, yine tanınmamak için erkek kılığına girip gece yarısı Dürdane’nin bahçesine girer. Bahçedeki ağır merdiveni kaldırıp, Dürdane’nin odasının camına dayar. Odada yarı çıplak bir adam görür. Bu Dürdane’nin sevgili yalı çapkını Mergup Bey’dir.

        Ulviye, baba dostu bir İngiliz doktordan o sırada yeni icat edilmiş telefonun İstanbul’da da satılıp ve kullanılmaya başlandığını öğrenmiştir; bir telefon edinir; alıcıyı bir gece Dürdane uyurken gizlice onun odasına yerleştirir, hat çeker, kulaklığı kendi odasına koyar. Ulviye Hanım bu sayede her bir şeyi duymaya başlar. Dürdane’nin hamile olduğunu, doğuma az kaldığını ve Mergup’un evlenmek ve bebeği istemediğini duyup anlar. Dışarıda hep Acem Ali Bey adında tanınan Ulviye, Galata meyhanelerinde Sohbet Bey ile dost olmuştur. Sürekli onunla muhabbet edip, ona güvenir ve Dürdane için bir ebe kaçırırlar. Ebeyi de ölümle tehdit ederler ve Dürdane’nin tam doğum zamanına yetiştirirler. Bebek doğar, bebeğe tabii ki Ulviye’nin Annesi bakacaktır. Onları kendi yalısına güven içinde götürür. Ulviye daha sonra kendi kadın kılığında Dürdane ile tanışıp bir çok şeyi anlatır. Mergup Bey’den intikam almak isteyen Dürdane’ye yardım etmek ister. Mergup Bey’in tavırlarına bir kadın, bir insan olarak Ulviye’de çok sinirlenir.

        Acem Ali Bey ve Sohbet Bey, Mergup Bey’i bulup yalıya getirip Dürdane ile karşılaştırır fakat Dürdane önceden zehir içmiştir, acılarını anlata anlata ölür. Amacı Mergup Bey bu vicdan azabı ile yaşasın ıstırap duysun ister. İntihardan altı ay sonra Mergup Bey bir kadınla evlenir ve daha evleneli günler olmuşken; karısının eski aşığı tarafından öldürülür. Dürdane ve Mergup Bey hesaplaşması böylece mahşere kalmaz.  Ulviye Hanım da hayat hikayesinden acılar çekmiş, mert bir adam olduğunu anladığı Sandalcı Sohbet ile evlenir.

 

        Karakterler:

  • Dürdane: Dürdane Hanım 18 , 19 yaşlarında genç bir kadındır. Küçük yaşta annesini kaybetmiştir . Gülbeyaz Dadısını annesi yerine koyup her şeyini anlatır. Yalıda babası ile yaşamaktadır. Aşığı Mergup Bey tarafından hamile kalır . Dürdane Mergup Bey’den intikam almak ister.

  • Mergup Bey: Yalı çapkanı bir adamdır. Dürdane’nin sevgilisidir. Dürdane ile birlikte olur ve hamile bırakır ama bir türlü Dürdane’ye türlü bahaneler sunup onunla evlenmek istemez. Dürdane’ye de karnındaki çocuğu öldürmesi için sürekli teklifte bulunur.

  • Ulviye Hanım: Romanın baş kahramanı Dürdane Hanım gözükse de asıl kahraman Ulviye Hanım’dır . Aslında onun merakı , çabaları olayları geliştirir. Mısırdan gelip yaşlı annesi ile birlikte yalıda ve hizmetlileri ile birlikte oturur. Dul ve orta yaşlı bir kadındır. Dürdane’nin İstanbul’da ki yalı komşusudur. Dürdane’nin hayatına merak edip daha sonrada ona yardım eder.

  • Ulviye’nin Annesi: Ulviye Hanım’ın yaşlı annesidir. Kendi halinde bir kadındır. Dürdane’nin bebeğine gönüllü dadılık – bakıcılık yapacaktır.

  • Acem Ali Bey: Ulviye Hanım cevval bir kadındır, benim diyen erkekten daha güçlü ve cesurdur. Ulviye Hanım erkek kılığına girip Galata’da dolaşıp , kavgalara bulaştığı hayali erkek karakteridir. Acem Ali Bey aslında Ulviye Hanım’ın kendisidir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)