Çengi (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Çengi (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

       Çengi (Ahmet Mithat Efendi) Romanının Özeti ve Karakterleri

        Gerçeküstü bir evren kurgulayan Daniş Çelebi’nin Sünbül ile olan evliliği ve yaşanan garip olaylardan sonra Sünbül’ün oğlu Cemal ile buluşması romanın konusudur.

 

        Romanın Özeti:

        Daniş Çelebi, geçimini mahallede muskalar ve büyüler yaparak sağlayan bir kadının tek çocuğudur. Daniş Çelebi de okuduğu kitaplar ve dinlediği cin ve peri hikâyeleriyle gerçeklik duygusunu kaybetmiştir. Mahalleliye göre o, artık cinlere ve perilere kapılmış bir mecnundur. Annesi, kendisini sözde cinlerden ve perilerden koruduğuna inandırdığı bir bakır para üzerine "mühr-i Süleyman" resmettirerek ona vermiştir.

        Bir gün, kibar bir bey olan Engürüsizâde, mahallenin deliliği dillere destan genç delikanlısı Daniş Çelebi ile eğlenmek için ona bir oyun hazırlar. Kendi eşrafından misafirlerini konağına davet eder ve Peri isimli cariyesine peri kıyafetleri giydirerek Daniş Çelebi’yi alaya alır. Ancak Daniş Çelebi, bu oyunu gerçek zanneder ve eğlence bittiğinde Peri'yi evine götürmek ister. Konaktakiler buna razı olmak istemeseler de büyücü annesi çıkagelir ve cariyeyi satın aldığını söyleyerek Peri’yi evine götürür.

        Daniş Çelebi’nin annesi, esasında edepsiz bir kadındır ve kendini âşıklarına periler âlemiyle münasebet halindeymiş gibi göstermektedir. Oyunun sonlarına doğru annesi ölen Daniş Çelebi, Peri’nin elinde iyice oyuncak olur. Onun bu durumuna üzülen Arap dadı Dilferah, Peri’yi öldürmesi için Daniş Çelebi’yi kışkırtır. Peri ise olanı biteni sezinler ve kendisine hazırlanan tuzağı tersine çevirir. Daniş Çelebi, Peri’yi öldürdüğünü sanarak yanlışlıkla dadısını öldürür. Yanlışının farkına vardığında ise işi Peri’ye bağlayarak büsbütün çıldırır. Peri de Daniş Çelebi’yi kendi çılgınlığıyla baş başa bırakarak çekip gider.

 

        Karakterler:

  • Sünbül: Romanın başkahramanıdır. Çengi yani çalgıcıdır. Daniş Çelebi onu peri olarak algılar. Kocasını başkalarıyla aldatır ve evden kaçar.

  • Daniş Çelebi: Küçükken dinlediği anlatılardan dolayı hayal âleminde yaşayan bir şahıs olur. Çengi’yi peri olarak görür. Sonunda delirerek ölür.

  • Cemal: Sünbül ve Daniş Çelebi’nin oğludur. Dürüst bir şahıstır. Roman sonunda Melek ile evlenir ve annesinin yanına yerleşir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)