Zehra (Nabizade Nazım) Kitabının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Zehra (Nabizade Nazım) Kitabının Özeti ve Karakterleri
Zehra (Nabizade Nazım) Kitabının Özeti ve Karakterleri

     Nabizade Nazım’ın yazdığı bu roman, edebiyatımızdaki ilk realist romanlardan biridir. Eser aynı zamanda psikolojik romanların da ilklerindendir. Kahramanları çok canlı, dili sadedir.

     Eserde karısının kıskançlıklarından bunalan, bu yüzden mutluluğu başka kadınlarda arayan bir koca ele alınır. “Zehra” kıskançlıkları yüzünden kötü olaylara sebep olur.

 

     Kitabın Özeti:

     Zengin bir tüccarın kızı olan Zehra, küçük yaşta annesini kaybedip annesiz büyüdüğü için; çabuk sinirlenmek, başkalarıyla kolay kolay geçinememek gibi özellikler edinir. Ayrıca çok kıskanç biridir. Evlenme çağına gelen Zehra’yı babası yanında çalışan Katip Suphi ile evlendirir.

     Suphi’yi herkesten kıskanan Zehra, kocasının kendisinden soğumasına, yanında çalıştırdığı güzel cariye Sırrıcemal’e ilgi duymasına sebep olur. Zehra cariyeyi evden kovar. Suphi aslında karısını sevmektedir, ama karısının çekilmez davranışlarından dolayı Zehra ile boşanır ve cariye Sırrıcemal ile evlenir.

     Zehra kocasından ve cariyeden intikam almak için çok çekici ve becerikli olan Rum kızı Ürani’yi Suphi’ye musallat eder. Yosmalığıyla meşhur olan Üryani Suphi’ye; Zehra’yı, Sırrıcemal’i hatta babadan kalma ticarethaneyi bile unutturur. Gözü Üraniden başka hiçbir şeyi görmeyen Suphi her şeyini onun için harcar, işini de batırır. Artık hiçbir şeyi kalmamış olan Suphi’yi Üryani terk eder. Bu arada Suphi’nin karısı Sırrıcemal çocuğunu düşürmüş ve intihar etmiştir.

     İşsiz ve parasız kalmış olan Suphi sokak serserisi haline gelmiştir. Tulumbacılık için müracaat eder. Suphi’nin hala aklı Rum Yosma Ürani’dedir. Ürani’yi bir gün başka erkekle yakalayınca her ikisini de öldürür. Suçu ispatlanamadığı için idam edilmez ama sürgüne gönderilir. Zehra, Suphi kendisini terk edince Muhsin’le evlenmiş, onun ticarethanesinin başına geçmiştir. Muhsin hastalanır ölür. Zehra Muhsin’le mutlu bir evlilik yaşayamaz ama mutlu olamadığı için de pek üzülmez. Kendi kıskançlıklarından dolayı Suphi’nin başına gelenleri öğrenince yaptıklarına pişman olur. Bir gün yolda karşılaştığı düşkün kadın yanında düşüp ölünce eski kayınvalidesi olduğunu öğrendiği bu kadının üstüne kapanır ve ağlar. Çünkü bütün bunlara o sebep olmuştur. Bu üzüntüyle ve vicdan azabıyla hastalanıp ölür.


        Karakterler:

  • Zehra: 17 yaşında çok güzel bir kızdır. Çocukluktan beri kıskançtır. Yaşı ilerledikçe daha da kıskanç biri olur. Suphi ile tanışıp aşık olunca çok uysal, narin biri olur. Ancak tekrar kıskançlık krizlerine girer. Onun bu davranışları çok sevdiği Suphi`yi kaybetmesine neden olur. Artık daha sert, hırçın bir kız olur. İntikam almak için kendini yer bitirir.
  • Suphi: İyi bir aile çocuğu, gayet kibarca büyümüş, genç, güzel bir delikanlıdır. Babası vefat etmiş, annesi hala hayattadır. Ailenin tek çocuğudur. Babası ölmeden önce eğitimi ile yakından ilgilenmiş, onu Şevket Efendi ile tanıştırmıştır. Suphi çok ayran gönüllüdür. Hemen aşık olur. Aşık olduğu kişiyi başka biri için terk eder. Bu davranışı onu yoldan çıkarmış, Suphi artık eski Suphi olmaktan çıkmıştır.
  • Sırrıcemal: Çok güzel bir kızdır. Uzun boylu, iri yapılı, beli ince, göğsü geniş, omuzları geniş, boyu uzunca, çehresi oval, kaşları, kirpikleri, saçları gür ve kara, rengi pembemsi beyaz, elleri, ayakları, ağzı ufak, yürüyüşü hayranlık verici, gamzeleri dikkat çekici bir kızdır. Önceleri çok iyi huyludur. Alçak gönüllü, kibirsiz biridir. Ancak sonradan huylar bozulmuş karakterinde gurur ortaya çıkmıştır. Sonunda da kendi kendini öldürmüştür.
  • Şevket Efendi: Çalışkan, henüz 35 yaşında bir tüccardır. İşini çok iyi yapar. Herkesin güvenini kazanmış biridir. Kızı Zehra`nın mutluluğu için her şeyi yapar. Çok iyi bir babadır.
  • Nazikter: Zehra’nın dadısıdır. Titiz. nobran , biraz terbiyesiz bir kadındır. Kıskanç biridir. Sırrıcemal`i hiç sevmez. Onun için ona kötü davranır. Zehra`nın  Sırrıcemal,i sevmemesi onun ekmeğine bal sürmüştür.
  • Münire: Çok iyi bir kadındır. Suphi`nin annesidir. Oğlunun iyiliği için her şeyi yapar. İyi niyetinden Sırrıcemal`i alır Onun felaketlere sebep olacağını bilemez. Sonunda da dilenci olur ve sokakta ölür.
  • Habbe Molla: Kulağı delik, gözü açık, şeytana külahını ters giydiren, atlıyı atından indirte, yolcuyu yolunda bırakan bir iş adamıdır. İz kollama, adam tahkik etme, haber toplama adeta iş gücü tek eğlencesidir. Zehra ile işbirliği yapar. Suphi`nin başına Ürani ve Marika`yı musalla etmiştir.
  • Ürani: Çok cazibeli, cilveli, neşeli, hayatın zevklerine kendini kaptırmış bir kadındır. Para düşkünüdür, gezmeyi çok sever. Para için Suphi`yi kullanır. Onunla oyun oynar, parasını bitirir. Sonunda kendisine ihanet ettiği için Suphi onu öldürür.
  • Marika: Zehra ve Habbe Molla`nın tuttuğu kadınlardan biridir.
  • Muhsin: Yakışıklı bir delikanlıdır. Henüz çok gençtir. Suphi mağazayı Muhsin`e bırakmıştır Muhsin`de bu fırsattan istifade mağazayı ele geçirmiştir. Suphi`ye  ihanet etmiştir. Bir türlü mutlu olmamıştır.





Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)