Şıpsevdi (Hüseyin Rahmi Gürpınar) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Şıpsevdi (Hüseyin Rahmi Gürpınar) Romanının Özeti ve Karakterleri

    Şıpsevdi (Hüseyin Rahmi Gürpınar) Romanının Özeti ve Karakterleri

     Hüseyin Rahmi Gürpınar’a hükümet tarafından belli bir süre yazı yazmama yasağının konulmasına sebep olan romandır. Eser çok ses getirdiği ve tiyatroya da aktarıldığı için önem arz eder.


     Kitabın Özeti:

     Pehlevizâde Meftun Bey tahsil için Fransa’ya gitmiş ancak başarılı otamadan geri dönmüştür. Babasından kalan Erenköy’deki köşkte alafranga yaşama arzusu vardır. Köşkteki çalışanlara alafranga yaşam tarzına göre çalışmalarını ister. Elinden de bu yaşam tarzını anlatan bir kitap düşmez. Evdeki yemek kültürünü de değiştiren Meftun Bey, evin ninesi Şeküre Hanım’ı çıldırtır. Meftun kız kardeşi Lebibe “milyoner” lakaplı Kasım Efendi’nin oğlu Mahir ile ilişkisi vardır. Meftun, kız kardeşinin onla evlenmesini istediği gibi kendisine de Mahir’in kız kardeşi Edibe’yi ister. Ancak aile kızı Meftun Bey’e vermez. Meftun ise plan kurar ve kendisine piyango çıktığını her yere yayar.

     Kasım Efendi ise bunun üzerine kızını Meftun’a verir ve Meftun’un kız kardeşi    Lebibe de Kasım Efendi’nin oğlu Mahir ile evlenir. Ancak Meftun Bey ve konak gittikçe sefalete sürüklenir. Meftun ise damatları Mahir ile Kasım Bey’in paralarına konmak için sahte belgeler düzenler. Kasım Bey durumdan haberi olunca damadını ve oğlunu reddeder. Meftun ise karısı Edibe’yi boşar. Edibe babası Kasım Efendi’nin evine sığınır ve eve erkek aldığı duyulunca Kasım Efendiye inme iner. Mahir ise konakta intihar eder. Meftun ise Kasım Efendi’nin ölümünü beklediğini dile getirerek mirastan pay alacağını umut eder.

 

        Karakterler:

  • Meftun Bey: Romanın başkahramanıdır. Çıkarcı bir tiptir. Alafrangalık özentisi içerisindedir. Kendi idealleri uğruna başkasının hayatının mahvolmasına kulak asmayacak bir yapıdadır.
  • Edibe Hanım: Meftun Bey’in eşidir. Babası zengin olan kadın Meftun Bey’e göre zeki olmayan bir kızıdır. Meftun’un yaptıklarını görmeyecek kadar kördür.
  • Kâsım Efendi: Edibe ve Mahir Bey’in babasıdır. Çok zengin olmasına rağmen son derece de cimri bir adamdır.
  • Mahir Bey: Kasım Bey’in oğludur. Babası gibi bir şahıstır, romanda intihar eder.



Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)