Nur Baba (Yakup Kadri Karaosmanoğlu) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Nur Baba (Yakup Kadri Karaosmanoğlu) Romanının Özeti ve Karakterleri

    Nur Baba (Yakup Kadri Karaosmanoğlu) Romanının Özeti ve Karakterleri

     Nur Baba, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun önemli eserlerinden biridir. Çağdaş Türk edebiyatının en sağlam isimlerinden Yakup Kadri’nin, Bektaşilik ve aşk ekseninde dönen romanı.

     Evli bir kadınla bir Bektaşi babasının arasındaki aşk durumu anlatılırken, detaylı bir şekilde Bektaşilerin ikrar törenleri de anlatılmaktadır.

     Kitabın Özeti:

     Nur Baba çocukken tekkeye gitmiş ve genç yaşında şansının da yardımıyla şeyhliğe kadar yükselmiştir. Celil Hanım ile evlenmesine rağmen Ziba Hanım ile de aşk yaşamaktadır. Doyumsuz bir karakteri olan kahramanımız, Ziba Hanım’ın yeğeni Nigar ile de ilgilenmeye başlar. Nigar ise tekkede huzur bulan bir şahıstır ancak zamanla roman kahramanımız ile mektuplaşmaya başlar. Nigar Hanım; kahramanımız için evini, kocasını ve konağını terk eder. Ancak hiçbir şey umduğu gibi olmaz. Yaşadıklarından dolayı kısa zamanda yaşlanır. İçki, sigara ve uykusuzluk kendisini içten içe çürütmüştür. kahramanımız daha sonra Süheyla isimli bir genç kıza da tutulup onunla evleneceğini açıklayınca büsbütün yıkılan Nigar Hanım, kendisine uzanan yardım elini kabul etmeden kahramanımızın dergâhına döner.

 

        Karakterler:

  • Nur Baba: Nefsi arzuları peşinde koşan, hırslı bir şahıstır. Bu karakter romanın ana karakteridir. Kısa zamanda şeyh olan kahramanımız yani ana karakterimiz, Bektaşi tarikatının yozlaşmış yönünün temsilcisidir.
  • Ziba Hanım: Nur Baba ile ilişki yaşayan, bakımlı bir ihtiyar kadındır. Romanda ölür.
  • Nigar Hanım: Ziba Hanım’ın yeğenidir. Nur Baba’nın arzularına yenik düşen bir kadındır ve sonu hazinle biter. Tüm malını ve gençliğini kahramanımız için harcar ama kahramanımız onu bırakıp Süheyla adlı genç bir kadına yönelir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)