Hüseyin Suat Yalçın Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

admin
0
Hüseyin Suat Yalçın Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

    Hüseyin Suat Yalçın Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

     Hayatı:

     Hüseyin Suat, 1867’de İstanbul’da doğdu. Babası Ali Rıza Bey, annesi ise Fat­ma Neyyire Hanım’dır. Şair, öğrenimini sırasıyla Molla Gurânî Mahalle Mekte­bi, Balıkesir İptidâî Mektebi, Beyazıt Rüştiyesi, Drama Sancağı Rüştiyesi ve son olarak da Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye’de yaptı. 1886’da Mekteb-i Tıbbiye’den mezun olduktan sonra, Midilli Belediye Doktoru olarak 3 yıl çalıştı. Ardından İstanbul Üçüncü Belediye Doktorluğuna atandı. 1893’te tıp alanında uzmanlaş­mak üzere Paris’e gitti. 1895’te İstanbul’a döndü, Kadıköy Onuncu Belediye Dairesi Doktorluğuna atandı. 1898’de Suriye Vilâyet-i Sıhhiye Müfettişliğinde görevlendirildi. On yıl Şam’da kaldıktan sonra 1908’de İstanbul’a döndü. Meclis-i Kebîr-i Sıhhî üyeliğine seçildi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’ya gitti. Doktor olarak Anadolu’nun değişik yerlerinde görev yaptı. 1921’de Yunus Nadi ile birlikte Kalem dergisini çıkardı. Cumhuriyet’in ilanından sonra Deniz Yolları Vapurlarında doktorluk yaptı. 21 Mart 1942’de vefat etti.

 

      Edebi Kişiliği:

      Hüseyin Suat Yalçın, 1908’de Meşrutiyet’in ilanından sonra başta Kalem dergisi olmak üzere çeşitli mizah dergilerinde “Gave-i Zalim” imzası ile mizahi şiirler ve yazılar yayımladı. Bir yandan da bazıları Darülbedayi’de sahnelenen tiyatro oyunları yazmaya, uyarlamaya ve çevirmeye başladı. Bunlar arasında Emile Fabre’den uyarladığı “Çürük Temel” adlı oyun Darülbedayi’nin 1916’da sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçti. Hüseyin Suat Yalçın edebiyat tarihinde daha çok şair olarak tanınmasına rağmen, bazıları oyun yazarlığını şairliğinden daha önemli buldular.

     İlk dönem şiirlerinde aruz veznini kullanan Hüseyin Suat Yalçın Milli Edebiyat hareketine katıldıktan sonra hece vezni ile de şiirler kaleme aldı. TBMM tarafından açılan “İstiklal Marşı Müsabakası’na” katılan şairin hamasi şiirleri de bulunmaktadır. Yalçın, telif ve uyarlama yirmiden fazla yapıtı da bulunmaktadır.

 

         Eserleri:

  • Şiir: Lâne-i Melal, Gâve Destanı
  • Oyun:Kirli Çamaşırlar, Çürük Temel, Çifteli Mektuplar , Kayseri Gülleri , Ahirette Bir Gün , Tayyare

 


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)