Kiralık Konak (Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU) Romanının Özeti ve Karakterleri

admin
0
Kiralik Konak – Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU Pdf İndir

    Kiralık Konak (Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU) Romanının Özeti ve Karakterleri

     Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun en ünlü romanları arasında Kiralık Konak, Yaban ve Nur Baba yer almaktadır. Yazarın yazdığı ilk roman türündeki eseri Nur Baba olmasına karşın bundan sonra yazdığı roman Kiralık Konak ilk basılan romanıdır.

      “Kiralık Konak, Yaban’ın popülerliği bir yana bırakılırsa gerek içeriği, gerek kişilerinin işlenişi, gerekse kurgusu bakımından Yakup Kadri’nin romanları arasında önemli bir yer tutar. Türk romanının köşe taşlarından oluşu, değerini günümüzde de koruması ise konu edindiği gerçekliğin, değişik boyutlarda da olsa sürmesinden gelir. Türk toplumunun tarihsel gelişim sürecinde ilk belirtileri on sekizinci yüzyılda görülen ve Tanzimat’la somutlaşan Batılılaşma olgusuna bağlayabileceğimiz bir gerçekliktir. Bu Kiralık Konakla Yakup Kadri, altyapısından üstyapısına bir değişim sürecine giren Türkiye’de, bu sürecin sonucu olan bir sorunsalı getirir gündeme. Zaman dilimi olarak da bu sorunsalın belirgin biçimde yaşadığı ikinci Meşrutiyet dönemini seçer.

 

     Romanın Özeti:

     Abdülhamit dönemi nazırlarından olan Naim Efendi; temiz, titiz, dürüst bir Tanzimat Efendisi olmakla beraber roman kahramanlarının da en yaşlı kişisidir. Gelenek ve göreneklere de son derece bağlıdır. Karısı Nefise Hanım ölünce konaktaki düzen bozulmuştur. Çünkü kızı Sekine Hanım içe kapanık sessiz biridir. Sekine Hanımın kocası Servet Bey ise konakta sözü geçsin isteyen, züppe, Müslümanlıktan ve Türklükten nefret eden, Avrupa hayranlığı ve frenk taklitçiliği olan biridir.

     Servet Bey’in neşeli, serbest ve savurgan olan kızı Seniha da Avrupa meraklısı ve Avrupa tutkunudur. Kendisi gibi alafranga yaşam düşkünü olan Faik Bey, Seniha’ya karşı ciddi bir duygu beslemediği halde onun kalbiyle oynayan biridir.

     Seniha’nın halasının torunu olan Hakkı Celis ise Seniha’ya aşık, şair ruhlu bir gençtir. Seniha için şiirler yazar.

     Kendini huzursuz hisseden Seniha’ya doktorlar hava değişimi tavsiye eder. Ahbaplarıyla Büyükada’ya giden Seniha orada turlara çıkarak, içki ve kumar alemlerine katılarak sıkıntısını, huzursuzluğunu atmaya çalışır. Faik Bey’le Seniha’nın adada yaşadıkları maceralar konağa kadar duyulur.

     Konakta savurganlık almış başını gitmekte, sık sık toplantılar, eğlenceler düzenlenmektedir. Bu yüzden Naim Efendi’nin mal varlığı hızla tükenir. Faik Bey Seniha’yla evlenmeyi kabul etmez ama birliktelikleri, dışarıda dolaşmaları devam eder. Seniha iyice şirazeden çıkmıştır. Faik Bey’le seviştiklerini bile büyükbabasından saklamaz. Naim Efendi, Seniha’nın bu davranışlarından dolayı yıkılıp hasta düşer. Seniha ise onu ziyaret bile etmez. Davranışları iyice değişmiştir, vakitli vakitsiz vurur kapıyı çıkar, uzun süre ortadan kaybolur.

     Bir ara Avrupa’ya kaçar. Bu olaydan özellikle Hakkı Celis yıkılır. Servet Bey de Seniha’nın bu davranışlarından Naim Efendi’yi sorumlu tutar ve ona kin duyar. Sonunda Seniha İstanbul’a döner ama konağa gelmez. Servet Bey karısını alıp konağı terk eder.

     Konak kiraya verilmek istenir ama geçmiş dönemin simgesi gibi olan konak eski ve sıkıcı bulunduğu için kimse konağı kiralamaz.

     Mal varlığı tüketilen Naim Efendi yapayalnız kalmıştır konakta. Hastalıkların, yalnızlığın, parasızlığın pençesindeki Naim Efendiye Hakkı Celis destek olmakta, moral vermektedir.

     Seniha’nın haline iyice bozulan Hakkı Celis askere yazılır. Çanakkale harbine gider, ölmek istercesine akla durgunluk verecek kahramanlıklar yapar ve şehit düşer.



        Kişi Kadrosu:

  • Naim Efendi: Abdülhamid döneminde nazırlık yapmış, daha sonra emekli olmuş, Gelenek ve göreneklere bağlı bir kişidir.
  • Sekine: Naim Efendi’nin kızıdır. Babası ve çocukları arasında kalmış bir kadındır.
  • Servet Bey: Paraya düşkün ve seviyesiz bir adamdır.  Ayrıca Naim Efendi’nin damadıdır.
  • Seniha: Naim Efendi’nin torunudur. Özgür bir şekilde yetiştirilmiş Serbest yetiştirilmiş bir kızdır.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)