Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (Peyami Safa) Romanı Özeti ve Karakterleri

admin
0
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu PDF İndir

    Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (Peyami Safa) Romanı Özeti ve Karakterleri

      Psikolojik romanda önem teşkil eden eser, yoksul bir gencin küçük yaşlardan beri doktor kapılarında oluşunu dizinde ki rahatsızlıktan dolayı bacağının kesilme ihtimalini ele alır. Rahat ve iyi bir yaşam sürerse hastalığının ilerlemeyeceği söylenir. Bunun için uzaktan akrabası emekli Paşa’nın Erenköy’de ki köşküne gider ve Paşa’nın kızına aşık olur. Daha sonra ise aşkına kavuşamaz ve hastalığı ilerler. Bu kurgu ile ilerleyen eser betimlemeli ama yalın bir dilde 1. Tekil şahısın ağzından anlatılmıştır.

 

     Roman Özeti:

     Hasta Genç küçük yaştan itibaren dizindeki ağrıdan şikayetçidir. Doktor Mithat’a son gidişinde kemik hastalığı bulunduğu anlaşılır. Hastalığı ilerleyeceği takdirde bir  bacağını kaybedeceğini söyler. Hastalığın ilerlememesi için huzurlu, sağlıklı, ehil beslenmesi, sakin ve mutlu bir ömür sürmesi gerekiğini söyler. Hasta Genç, fakir mahallesindeki evlerine, annesinin yanına gider. Bunları söylemekten çekinir ama üzülse de annesine söyler. Hasta Genç; tatil niyetinde uzaktan akrabaları emekli Paşa’nın Erenköy’de ki köşküne gider.

     Hasta Genç , kendisinden büyük olmasına karşın Nüzhet’e aşık olur ve aşkını da mukabil bulur. Nüzhet’e bu arada Doktor Ragıp talip olmaktadır. Nüzhet’in annesi Hasta Genç ile olan ilişkisini fark eder ve aralarını açmak için Hasta Genç’in hastalığının bulaşıcı olduğunu söyler. Hasta Genç ise konuşulanları duyar. Evine gitmek için köşkten ayrılacakken annesinin köşke geleceğini öğrenir ve bir gece daha kalmak zorundadır. Ertesi Günde Doktor Ragıp Bey ve annesi de yemeğe davetlidir. Hep birlikte yemek sofrasında buluşurlar. Doktor Ragıp’ın Fransız kültürü ve dili övmesine daha çok dayanamayan Hasta Genç ile tartışıp araları açılır. Hasta Genç ertesi gün anası ile yoksul evlerine dönerler. Üzüntüden hastalığı ağırlaşır.

     Doktor Mithat’ın yanına giden Hasta Genç bir kaç ameliyat geçirir. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’na yatırılır ve tedavi edilir. Bacağı kesilmekten kurtulur. Nüzhet’in ise Doktor Ragıp ile evleneceğini öğrenir . Hasta Genç, annesi ile yeni bir yaşam için Dokuzuncu Hariciye Koğuşun dan taburcu olur.


       Kişi Kadrosu:

  • Hasta Genç: Eserde hiç bir vakit adı geçmemektedir. Hasta genç minik yaştan beri dizindeki çözülemeyen bir rahatsızlığı vardır. Doktorlar rahat ve sağlıklı bir yaşam sürmesi halinde hastalığının ilerlemeyeceğini savunur. Kendi yoksul hayatında annesiyle yaşar. Nüzhet’e gönlünü kaptırır.
  •  Nüzhet: Hasta Genç’ten dört yaş büyüktür, yaş farkına rağmen Hasta Genç’in aşkına karşılık verir. Güzel, çocuk ruhlu, babasının genç kızıdır.
  •  Doktor Ragıp: Nüzhet ile evlenmek için ona taliptir. Nüzhet’in Hasta Genç’e aşık olduğunu bilmez.
  •  Paşa: Nüzhet’in babasıdır. Aslında babacan biridir. Hasta Genç daha iyi şartta yaşasın ve hastalığı geçsin diye Erenköy’de ki köşküne onu alır .
  •  Doktor Mithat: Hasta Genç’in doktorudur. Onu tedavi etmeye çalışır.
  •  Nurefşan: Köşkün hizmet görevlisidir. Hasta Genç iyi olsun diye elinden geldiği kadarıyla ona destek olmaya çalışır.




Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)